fbpx
Buro Verbaal

Zelf een website bouwen of uitbesteden?

Zelf een website bouwen is nog niet zo makkelijk. Dankzij open source CMS-systemen als WordPress lijkt het alsof iedereen (dus ook niet-professionals) een website kan maken. Maar is dat eigenlijk wel zo? En heb je dan ook echt een website die doet wat het hoort te doen?

 

In WordPress (en uiteraard ook andere open source CMS-systemen) maak je vrij gemakkelijk zelf een website. Maak je gebruik van een thema, dan kan je binnen no-time klaar zijn. Een thema is namelijk een kant-en-klaar pakket waarbij je in principe alleen nog maar de belangrijkste zaken hoeft aan te passen. Denk hierbij aan de kleurstelling en content (tekst en foto). Op de website van WordPress staat zelfs dat je website binnen 5 minuten geïnstalleerd kan zijn, ook wel de beroemde 5-minuten installatie van WordPress. Maar ook dat kan nog weleens tegenvallen. Voor je weet wat je allemaal moet doen en hoe je dat doet, ben je namelijk zo een aantal uur verder. Eerst moet je uitzoeken hoe je nu precies je website moet installeren en daarna hoe je alles aanpast naar hoe jij het wil hebben.

 

De DIY-websitebouwer met een goud randje

Laatst had ik een gesprek met een ondernemer die voor haar eigen bedrijf een website heeft gebouwd. Het was de eerste keer dat ze dat had gedaan. Het überhaupt bouwen van een website. Vol trots liet zij mij haar website zien, en ik moet toegeven: het zag er netjes uit. Ik vroeg haar naar haar ervaring, waarop ze antwoordde:

“Ik vond het onwijs leuk om te doen, maar ik moest wel even uitzoeken hoe ik mijn thema moest installeren, welke plugins ik allemaal nodig (of onmisbaar?) had, hoe mijn thema werkte, en hoe ik mijn website logisch moest opbouwen. Ik heb veel research gedaan, artikelen gelezen en filmpjes op YouTube bekeken.”

Geloof het of niet, maar dit allemaal kostte haar al gauw meer dan 120 uur werk! Stel nou dat je een uurtarief van € 75,- hebt, dan heb je dus indirect al € 9000 geïnvesteerd. Best veel, vind je niet?

Als je die tijd hebt, is het die investering wellicht waard. Als beginnend ondernemer met een klein budget is het absoluut een terechte overweging om zelf een website te maken. Als je al omzet maakt, is het de vraag wat verstandiger is: veel tijd steken in zelf een website bouwen of met je verdiende centen investeren in een professionele websitebouwer?

 

Een website laten bouwen door een professionele websitebouwer?

Gaat het dan beter wanneer je een website laat bouwen door een professionele websitebouwer? Helaas is dat niet altijd het geval. Wanneer je het wil uitbesteden, is het ook altijd nog uitkijken of je de juiste persoon vindt. Want ook onder de websitebouwers zitten mensen die denken dat ze wel even een website kunnen bouwen.

Website uitbesteden

Iemand die een thema kan installeren en aanpassen is nog geen websitebouwer

Wat ik veel zie gebeuren is dat mensen die een WordPress thema kunnen installeren en aanpassen (alleen foto’s en tekst), zichzelf al gauw neerzetten als webdesigner of websitebouwer. Dat mag natuurlijk, maar veel van hen lijken te denken dat ze ook goede websites kunnen bouwen. Uiteraard zijn er genoeg die dat kunnen. Toch zijn er ook (te) veel die dat niet echt goed kunnen. En dan zit je als klant met een website die dus totaal niet doet wat het moet doen. Weg investering!

 

So … now what?

Naar mijn mening heb je 3 opties.

1) Zelf bouwen. Wil je zelf een website bouwen, ga er dan voor. Laat je vooral niet ontmoedigen. Doe wat goed voelt. Er zijn genoeg tutorials op YouTube te vinden. Wellicht helpt dit filmpje (Engels gesproken) jou bij het bouwen van je website. Loop je tijdens het bouwen tegen een aantal obstakels? Schaf hier een WordPress Support Strippenkaart van Buro Verbaal aan om tegen een voordelig uurtarief aanpassingen, technische ondersteuning of andere activiteiten aan je website uit te laten voeren. Je koopt op voorhand een aantal uren in tegen een voordelig tarief en je kan deze tijd vervolgens geheel naar eigen inzicht en behoefte inzetten.

Blijf overigens wel kritisch en realistisch. Als je merkt dat je – net als die ene ondernemer – richting die 120+ aan bouwuren gaat, vraag jezelf dan af of dit echt voor jou en je onderneming gaat werken.

 

2) Samen bouwen. Wil je een website maken met WordPress, maar weet je niet waar je moet beginnen? Of ben je al begonnen, maar zie je nu ‘door de bomen het bos niet meer’? Wil je graag je handen uit de mouwen steken, maar vind je het ook wel fijn een goede back-up partner te hebben? Er zijn genoeg websitebouwers die je erbij kunnen helpen en willen ondersteunen. Je hoeft het echt niet helemaal alleen te doen. Zo bied ik een 1-op-1 samenwerkingstraject aan waar ik ondernemers in 4 dagen coach richting een succesvolle website. Je leert dus in 4 dagen hoe je een website kan bouwen en zelf kan beheren. Een website die je snapt en nauw aansluit bij je merkidenteit. Na afloop ben je niet meer afhankelijk van mij als websitebouwer. Je bent baas over je eigen website.

 

3) Uitbesteden. Wil je toch liever alles uit handen geven? Let bij het uitzoeken van een geschikte websitebouwer of diegene over (minstens 2 van 3) onderstaande vaardigheden beschikt:

  1. Er zijn websitebouwers die prachtige websites bouwen, maar die technisch niet echt sterk zijn.
  2. Er zijn websitebouwers die begrijpen dat een goed werkende website niet zonder marketing (bijv. SEO) kan. Website + marketing = geld.
  3. Er zijn websitebouwers (ook wel de techneuten) die een goed werkende en snel ladende website kunnen bouwen, maar die er qua branding niet uitziet.

 

Uiteraard kan ik ook een website voor je bouwen. Bekijk mijn aanbod en prijzen hier. Kom je er niet uit en kan je wel wat advies gebruiken? Neem dan contact met mij op. In een gratis sparringsgesprek kunnen we het hebben over twijfels en ontdekken we samen welke optie voor jou werkt.

Gratis sparringsgesprek